Istorija

Ragdol mačke su relativno nova rasa koju je prvi put razvila Ann Baker šezdesetih godina prošlog veka u SAD­-u i imaju možda najčudniju i najkontraverzniju istoriju. Prve rogdol mačke su nastale od bele, verovatno bez pedigrea dugodlake ženke po imenu Josephine i mužijaka birman tipa po imenu Daddy Worbucks. Prema rečima Ann Baker, Josephina je bila teško povredjena, njena karlica je bila slomljena nakon što ju je udario automobil. Mačići koje je donela na svet posle nesreće bili su neobično mirni i imali su osobinu kada ih uzmete u ruke da se oklembese kao krpene lutke (engl. ragdoll­ na srpskom jeziku znači krpena lutka).

Ragdol mačka je prva rasa mačaka u istoriji koja je dobila sopstveni zaštitni znak. Ann Baker zaštitila je ime ragdol kao robnu marku i 1971. osnovala Međunarodno udruženje za odgajanje ragdol mačaka. Njene mačke ipak nisu osvojile šire priznanje, tek su drugi odgajivači koji su nastavili njenim putem izvojevali priznanje ragdola u međunarodnim asocijacijama.


Karakter

Ragdoli su veoma mirne i nežne mačke koje imaju neizmerno poverenje u vlasnika u čijim se rukama u potpunosti opuštaju, dočekuju ga pored vrata i vrlo često prate. Iako su mirnog karaktera uvek su spremne na igru. Često se porede sa psima, jer su prijateljski nastrojene i inteligentne, čak se mogu dresirati da donose stvari jer izuzetno dobro reaguju na nagrade u vidu poslastica. Ova elegantna maca voli društvo i uživa u maženju i češljanju, znatiželjna je i zanima je sve što se događa oko nje.

Mišljenje da su ove mace neosetljive na bol zbog traume koju je Josephine doživela u poodmakloj trudnoci nije tačno. One su itekako osetljive na bol samo su po naravi mirnije, poslušnije i otpornije na stres sto ih cini idealnim kućnim ljubimcima. Veoma se dobro slažu sa decom i svim kućnim ljubimcima, uključujuci i pse.

www-3587

Izgled

Reč je o velikoj mački, odrasla ženka teži od 4 do 6 kilograma, dok su mužjaci znatno veći, a težina im varira od 6 do 9 kilograma. Spadaju u sporo rastuće rase, punu veličinu i težinu dostižu u četvrtoj godini života. Telo je snažno i mišićavo, sa kratkim, debelim vratom i dubokim grudima. Noge su srednje dužine, prednje noge su nesto kraće u odnosu na zadnje i pokrivene su kraćom dlakom nego telo. Šape su velike, okrugle i pokrivene čupercima krzna. Glava je srednje veličine, široka i sužava se (klinastog oblika) sa blago zaobljenim konturama, ravna izmedju ušiju. Njuška je okrugla, srednje dužine, zaobljena sa punim obrazima. Brada je dobro razvijena u liniji sa nosem. Uši su široke u bazi, sa zaobljenim vrhovima tek malo nagnute prema napred. Oči su ovalne, krupne i obavezno plave. Spoljni ugao oka je u ravni sa bazom ušiju. Rep je dugačak i širi na bazi, a sužava se prema vrhu. Mora uvek biti u proprciji sa telom i bogato obrastao dlakom. Dlaka ragdol mačke je prekrasno svilenkasta i meka, ali i veoma gusta. Duža je oko vrata, ali kratka na ramenima, zatim srednje dužine sa strane, na stomaku i zadnjim nogama.

Priznata je u tri varijante (dezena):

  • bikolor,
  • pointed,
  • mitted.

Bikolor je dvobojna "pointed" mačka. Brada, grudi, stomak, noge i šape su bele. Pointed oznake su na glavi (maska na licu), ušima i repu. Preko maske na licu, tačnije preko nosa u obliku obrnutog slova V mora postojati bela boja. Boja tela je svetlija od boje oznaka.

Pointed mačka ne sme imati ništa belo. Boja oznaka mora biti u dobrom kontrastu sa bojom tela koja je nešto svetlija od boje oznaka. Oznake se nalaze na glavi (maska na licu), ušima, nogama i repu.

Mitted mačka je interesantna po rasporedu bele boje. Telo je jednobojno i svetlije od boje oznaka, ali brada, grudi, stomak i donji deo repa moraju biti beli. Takođe, mora na nogama imati bele rukavice, a na zadnjim nogama mora imati bele čizmice. Poželjno je još, ali ne i obavezno da preko nosa i na čelu ima belu prugu.

Postoji u šest boja:

  • Seal Point,
  • Blue Point,
  • Chocolate Point,
  • Lilac Point,
  • Red Point,
  • Cream Point.